Over Janine Poppema

/Over Janine Poppema
Over Janine Poppema2017-07-18T11:09:31+00:00

Over Janine Poppema  

Mijn naam is Janine Poppema. Ik ben 40 jaar, getrouwd en heb een zoon van 8 jaar. Ik ben ambulant gezinshulpverlener, pedadoog en rouw- en verliesbegeleider. Ik spreek graag over verliesbegeleider of gezinsbegeleider omdat dat goed weergeeft wat ik uiteindelijk doe. De mensen die mij goed kennen omschrijven me als een buitenmens, positief ingesteld, zorgzaam, enthousiast en niet zo snel uit balans te krijgen.

Vijftien jaar geleden ben ik begonnen met het werken met jongeren, kinderen en hun ouders (verzorgers).  Zo heb ik veel ervaring opgedaan met leefgroepen binnen de kinder- en jeugdpsychiatrie en de jeugdzorg. Vanaf 2007 ben ik gaan werken met gezinnen in hun thuissituatie. Daarbij hield ik me bezig met intensieve orthopedagogische gezinsbegeleiding (IOG) als ook met minder complexe opvoedvragen. Dit deed ik al die jaren binnen de jeugdzorg (Yorneo). Het werken met ouders en hun kinderen geeft mij ontzettend veel voldoening. Ik heb groot respect voor ouders (of leerkrachten) die aangeven hulp nodig te hebben. Om dan mee te mogen denken, en ouders weer in hun kracht te krijgen als opvoeder, is bijzonder en doe ik erg graag.

In de loop van de jaren ben ik vanuit mijn brede opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH), mij steeds verder gaan specialiseren. Na de SPH ben ik Pedagogiek gaan studeren, vervolgens heb ik de opleiding Intensieve Ambulante gezinsbehandeling (IAG) gevolgd en uiteindelijk Rouw- en verlieskunde in Utrecht. In die jaren ben ik oplossingsgericht opgeleid en getraind in het systemisch werken binnen gezinnen. Ik heb grote affiniteit met autisme en de begeleiding daarbij. Hiervoor heb ik het certificaat gehaald van Brain Blocks. Daarnaast ben ik begonnen aan de basisopleiding ‘Geef me de Vijf’ van Colette de Bruin.  In 2017 heb ik de Regenboogtraining van Leoniek van der Maarel afgerond. Deze opleiding leidt hulpverleners nog verder op in het creatief werken met kinderen binnen de rouwbegeleiding.

Mijn visie op rouw- en verliesbegeleiding

De reden dat ik deze praktijk heb opgezet is dat ik graag een veilige plek wil creëren, waar kinderen en alle mensen om hen heen, op een laagdrempelige manier geholpen kunnen worden op momenten dat ze rouwen en verlies ervaren. Rouwen is een normaal onderdeel van het leven, ieder mens krijgt er in zijn of haar leven mee te maken. Op het moment dat iemand binnen je familie of vriendenkring komt te overlijden of je bijvoorbeeld aan je kind merkt dat hij/zij veel last ervaart van de vele keren dat jullie zijn verhuisd, dan kan je leven flink op zijn kop staan. Het opnieuw vorm geven van je leven, verder gaan met het verlies, kan een immens grote taak zijn. Gelukkig kunnen de meeste mensen terugvallen op familie en vrienden, maar niet altijd is dat het geval of voldoende. Een rouwdeskundige die dan, voor zolang als nodig, met je meeloopt kan dan helpen. Mijn wens voor iedereen is dat je, bij vragen of wanneer je het gewoon even niet meer weet, de telefoon kunt pakken en iemand kan raadplegen. Helemaal op momenten van groot verlies. Je hoeft het tenslotte niet allemaal alleen te doen.  Lang niet altijd zullen onze gesprekken en die met uw kind lang en intensief zijn. Soms is het ook voldoende om uw verhaal te vertellen of om meer te horen over het proces waarbinnen u en of uw kind zich nu begeeft. We kunnen samen kijken naar het gedrag van uw kind en welke betekenis er mogelijk achter zit. Rouwen is tenslotte een uniek proces, ik probeer daar zo zorgvuldig mogelijk op aan te sluiten.