Werkwijze

/Werkwijze
Werkwijze2017-07-17T17:26:18+00:00

Werkwijze

In de praktijk werk ik met kinderen, jongeren en hun omgeving die te maken krijgen met rouw en verlies. Heftige gebeurtenissen als het overlijden van een dierbare, ziekte in het gezin, een echtscheiding of verhuizing, kunnen een grote impact hebben op een kind. Je zorgen maken over je zoon of dochter, het gevoel hebben dat het niet goed met hem/haar gaat, is zwaar. Dit kan een reden zijn om hulp te vragen. Je hoeft het tenslotte niet alleen te doen. Niet altijd is duidelijk waar de problemen vandaan komen. Ik zal naar uw zorgen luisteren en met u meekijken naar wat er nodig is om de zorg te verminderen en uw zoon of dochter weer sterker te maken. Naast begeleiding bij verlies ondersteun ik ouders graag bij vragen of zorgen over de opvoeding van hun kinderen. Dit hoeft niet rouw of verlies gerelateerd te zijn.

Vooral kinderen vinden het moeilijk om datgene wat ze voelen of waar ze last van hebben onder woorden te brengen. Elk kind is daarnaast uniek en heeft van zijn omgeving een andere benadering nodig. Die benadering ligt niet altijd voor handen, dat is een zoektocht. Vragen als: ‘Wie ben ik?’, ‘wat zijn mijn sterke kanten?’, ‘wat vind ik ingewikkeld?’, ‘wat werkt bij mij?’ en ‘wat heb ik nodig van mijn omgeving?’ zijn belangrijke vragen. Een goed beeld krijgen van wie jij bent en wat jij nodig hebt is de basis voor de manier waarop ik de begeleiding zal invullen. Ik zal naast de gesprekken veel werken op papier (visualiseren), dingen uitbeelden in spel en op een creatieve manier thema’s oppakken. Spelenderwijs kunnen moeilijke zaken bespreekbaar gemaakt worden. Ik heb meerdere spelvormen waar ik graag gebruik van maak. Bijvoorbeeld ‘Alle sterren van de hemel’, ‘Vergeet-niet-me-verdrietjes’ of het kwartetspel ‘Niet hier, wel dichtbij’. Zie ook de foto’s onder ‘Over Praktijk Rondom Kind’. Vooraf is niet te bepalen wat de juiste methode is in de begeleiding van uw kind. Ik zal hierin uw zoon of dochter volgen en aansluiten bij zijn/haar manier van communiceren, leren en omgaan met de leuke en minder leuke dingen in het leven.

Nadat u contact met mij heeft gezocht zal ik een intakegesprek met u inplannen. Tijdens onze kennismaking kunt u uw vragen aan mij voorleggen en samen kijken we naar een plan van aanpak.

Onder het kopje ‘Over Praktijk Rondom Kind” vindt u verschillende foto’s van de praktijk. Deze foto’s kunnen u en uw kind een beeld geven van de praktijk, van mij en de middelen die ik gebruik binnen de begeleiding. Dit kan helpen in de voorbereidingen. Heeft u meer nodig om uw kind voor te bereiden, neem hiervoor dan gerust contact op.

We zullen tijdens ons eerste contact overleggen wanneer uw zoon of dochter betrokken zal worden bij het gesprek. Voor het ene kind is het goed om direct aanwezig te zijn bij de intake, voor de ander niet. Daarnaast is elke situatie anders. Belangrijk is dat uw kind van alles goed op de hoogte is, de weg erheen zal verschillen. 

De meeste gesprekken zijn individueel, maar uiteraard kan dit per situatie verschillen. Afhankelijk van uw hulpvraag vindt de begeleiding in de praktijk of bij uw thuis plaats. Ik kan mij goed voorstellen dat het in bepaalde situaties prettig is dat ik bij u thuis kom. Andersom is het soms gewoon goed om uit je bestaande systeem te stappen om bij mij in de praktijk je verhaal te doen. Dit stemmen we van tevoren goed af.